Холин – генетична предразположеност

Има ли генетична предиспозиции, обуславяща ниските нива на холин и кои хора са изложени на риск ?

Холинът е основно хранително вещество, което играе важна роля в някои жизнено важни функции на организма. От възстановяване на мускулите след тренировка до настроението и мозъчната дейност.

Той е необходим за синтеза на ацетилхолин – невротрансмитер, който регулира паметта, настроението и контрола върху мускулите.

Присъства във всички клетки на организма и е незаменим структурен компонент на клетъчната мембрана.

Холинът влияе върху ранното развитие на мозъка и регулира функциите на гените и начина, по който те се експресират.

Въпреки, че организмът е в състояние сам да произвежда известно количество холин, хранителните източници на холин са необходими, за да се удовлетворят дневните нужди от този нутриент.

Съществуват няколко фактора, които определят индивидуалните нужди от холин, например нивото на естроген, бременност, кърмене, възрастта, физическа активност. Както и количеството метионин, бетаин и фолати приемани с храната.

Проучвания показват, че има връзка между холин и генетична предразположеност.

Например варианти на гените MTHFD1 и PEMT също влияят на нуждите от холин, приеман чрез храната.

Изследванията са доказали, че хората, които са носители на алел А на гена MTHFD1, са изложени на по-висок риск от холинов дефицит, когато приемът му е много нисък, в сравнение с тези, които имат генотип GG.

Съществуват доказателства, че генът PEMT участва във връзката между нивата на холин, приеман с храната, и нивата на холин в кръвната циркулацията.

Хората с рисковите варианти на гените PEMT и MTHFD1 трябва да останат „на върха на играта си“ с холин, за да избегнат признаци на дефицит.

Лицата, които спазват вегетарианска или веганска диета, трябва да внимават и да включат в менюто си храни с високо съдържание на холин. Животинските храни съдържат повече холин, отколкото растителните.

Ето и някои храните, богати на холин, които е необходимо да присъстват системно в менюто ни:

✔ Яйца

✔ Боб/леща

✔ Черен дроб

✔ Тофу

✔ Сьомга

✔ Месо

Ако искате да узнаете имате ли генетична предразположеност към ниски нива на холин, запишете своя час за консултация с д-р Паскалева и заявете своя ДНК тест – Fit & Lit Diet Premium