Диетика &
Нутригенетика

Кръвни тестове за хранителна несъвместимост

Теста за несъвместимост към храните е един лесен и достъпен начин да се разбере кои храни може да усвоявате и кои не, кои са препоръчителните за вас храни и кои трябва да избягвате. Много хора страдат от несъвместимост към някои храни, без да осъзнават това. Все повече деца са засегнати и симптомите понякога могат да бъдат тежки – включително затруднено дишане, анафилаксис и др.

Кръвния тест, който д-р Паскалева прилага изследват повече от 240 храни (виж примерен тест). Това са най-често използваните у нас продукти, включително алкохол и никотини.

Теста е показан при:

 • наднорменото тегло,
 • някои автоимунни заболявания,
 • подуването на стомаха, червата
 • запек или чести диарии,
 • алергии,
 • екземи,
 • акне,
 • мигрена,
 • чести вирусни инфекции,
 • отпадналост или безсъние.

Чрез него могат да се определят индивидуалните ви несъвместимости към храните и да получите ценни диетологични съвети за това как можете да се справите с възникналите от несъвместимостите проблеми.

Тестът е регистриран в FDA през 1989 г, като метод за бързо компютърно тестуване на пациента за физиологичните им реакции към хранителните вещества. Има за цел да открие присъствие на хранително-специфичния IgG, с който може да се различи истинска хранителна алергия от специфична чувствителност.

Най-често задавани въпроси:

Ето и отговорите на някои от най-често задаваните въпроси:

Как се извършва теста? – взима се капка периферна кръв и след 48 часа вашият резултат е готов. Отнема точно 2 минути.

Колко храни се изследват? – заложени повече от 240 храни, характерни за нашите географски ширини. Това са най-често използваните у нас продукти. Разделени са по групи – брашна, плодове, зеленчуци, млечни, олиа, варива, ядки, риби, меса, подправки и др. и по видове напр. прясно и кисело мляко – краве, козе, овче, биволско. В този тест не са обобщени риба и рибни продукти, а се тестуват повече от 25 вида риби и ракообразни.

Давате ли насоки за хранене? – Разбира се! Тава е част от нашата мисия! Диетологичната консултация включва напътствия за начина на приложение на резултатите, съвременни принципи за здравословно хранен съобразно нуждите и проблемите на пациента, напътствия за изпълнение на теста, кое какво означава, кое с кое да се замени. При необходимост има опция да се изготвят хранителни режими с разрешените храни.

Колко групи храни се изследват с този тест? – Хранителните продукти са разделени на няколко панела : мляко и млечни продукти, с различен произход, меса, риби и морски продукти, плодове, зеленчуци, брашна, варива, кълнове, подправки, ядки, алкохолни напитки, никотин и тютюневи изделия.

Вреден ли е теста? – Категорично НЕ! Теста за хранителна несъвместимост може да се прави на деца и възрастни, както и на бременни жени и няма никакви противопоказания. Практиката показва изключително добра поносимост и резултати.

Колко често може да се прави теста? – Тъй като част от храните може да са несъвместими за нас, поради прекомерната им консумация и пренасищане на организма, а не защото сме носители на антитела срещу тях е добре тестът да се прави на 6 – 7 месеца или година. Но не по-често – просто не е необходимо – излишни разходи!

Теста подходящ ли е за деца? – Да! Теста може да се прилага и на деца над 6 год., както и на възрастни хора, без ограничение!

Колко достоверен е теста? – Изключително точен и прецизен е тест. Има покриване в 95-97 % с резултатите от кръвния тест за антигенна несъвместимост, където се изследват IgA.

Как и къде можем да намираме подходящите за нас храни? – В Диетологичната консултация се прилага подробна информация къде могат да се намерят подходящите храни и храните заместители, както и как да се приготвят.

Генетични тестове

Генетичните тестове Fit & Lit имат за цел да елиминират процеса на налучкване в грижата за здравето, като по този начин се пести време, средства и усилия. Те спомогнат да се постигне по-бърза положителна промяна контрол на теглото, възможни хранителни и спортни режими, лечебни протоколи и насоки за превенция на редица автоимунни заболявания.
ДНК тестовете Fit & Lit са иновативен и доказано работещ метод, който дава възможност да се открие индивидуалната генетична реакция на всеки човек към определен начин на живот, включващи режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране (приемане на добавки). Изключително полезниза хора с наднормено тегло, сърдечно-съдови, ендокринни, автоимунни заболявания, репродуктивни проблеми, предразположеност към травми и др. Генетичните изследвания се правят еднократно в живота.

Гените са баркода на всеки човек. Те не се променят. Променя се тяхната изява, чрез начина на живот – хранене, спорт, работа, почивка“, споделя Д-р Паскалева.

За храненe и контрол на теглото

Генетичния тест Fit & Lit Diet включва добре проучени и клинично доказани генни вариации, които влияят на риска от затлъстяване и способността за отслабване. Изследванията показват, че различните хора реагират по различен начин на различните диети и няма една единствена диета, която е подходяща за всеки. Теста дава детайлна информация как по най-ефективния начин да се коригирате теглото, имате ли непоносимост към някои храни, тестват се важни за процеса на отслабване метаболитни фактори, хранителни навици и пристрастяване към някои храни. Допълнително – информация за реакцията ви към физически натоварвания и контрол на теглото, както и тестуване на редица минерали и витамини и нуждата от суплиментация.
Чрез този тест може да се избере най-подходящия за вас режим на хранене с оглед поддържане на теглото, но и намаляване риска от някои наследствени заболявания.
Теста е подходящ за деца и възрастни с наднормено тегло и свързаните с това заболявания.

За професионални спортисти

Теста Fit & Lit Sport дава информация за тренировъчните модели, които биха помогнали на професионалния спортист да разгърнат генетичния си потенциал в най-голяма степен и да подобрят спортните си резултати. Според последните проучвания тренировъчните и хранителни режими както и суплементацията биха могли да се адаптират, така че да отговарят най-добре на нуждите на състезателя. Теста дава информация за силата и издръжливостта на спортиста, за това дали трябва да се фокусира върху силова тренировка или такава за мускулна експлозивност, как да тренира и колко бързо ще се възстанови след тренировка, какво е генетичното му предразположение към травми на сухожилията и възпаления на меки тъкани, начин на хранене и суплементация, нужди от протеини, въглехидрати, минерален, витаминен и др. Както е известно генетичните фактори определят между 50-70% от спортните успехи.

Някои любопитни факти за теста може да намерите в моя блог или тук

За здраве и превенция на заболявания

Резултатът от ДНК теста Fit & Lit Health дава възможност да се вземат информирани мерки, които целят да предотвратят или отложат във времето редица социално значими наследствени заболявания, като:

 • Сърдечносъдови заболявания
 • Чернодробни и метаболитни заболявания
 • Диабет тип 2 и инсулинова резистентност
 • Остеопороза и ревматизъм
 • Автоимунни заболявания
 • Тиреоидит на Хашимото
 • Репродуктивно здраве

Изследват се генната предразположеност към редица биологични процеси като детоксикация, оксидативен стрес, метилация, инсулинова резистентност, възпаление, здраве на костите, които, ако не функционират добре, в съчетание с неподходящ начин на живот могат да доведат до развитието на посочените по-горе заболявания, и то не само при хора с наследствена обремененост.

Здравето на сърдечносъдовата система, метаболитните фактори, холестероловата обмяна, реакцията към някои храни, нуждата от някои витамини и минерали са само част от ДНК тестовете Fit & Lit Health, които могат да подпомогнат здравето на мъжа и жената в различните възрасти.

Още информация за тестовете може да намериш в моя блог.

Най-често задавани въпроси

Каква проба се използва за ДНК тестовете Fit & Lit? Генетичният материал който се използва е натривка от букална лигавица или слюнка. Изключително лесно, безболезнено и безопасно.

Кога е добре да се направи ДНК тест? Когато човек иска да промени нещо в себе си, да се избави от наследствена предразположеност, да регулира теглото си, да подобри здравето, имунната система, работоспособността, да реши някои здравословни проблеми. Колкото по-рано човек направи информиран избор, толкова и резултатите са по-добри.

Могат ли да се изследват деца? Да, могат. Например теста Fit & Lit Diet е изключително полезен за деца, предразположени към наднормено тегло. Той е в основата на проекта Храни ме правилно.

Как да избера кой ДНК тест е най-подходящ за мен? Най-добре е предварително да се консултирате с нутригенетик, който в зависимост от желанията и проблемите които имате за решаване ще ви насочи към най-подходящия за вас тест. Това може да стане и в деня на вземане на пробата.

Къде се правят тестовете? Пробата се взема на място в кабина и се изпраща в чужбина. Д-р Паскалева работи с водещи генетични лаборатории, предимно в Канада и Дания.

За колко време излизат резултатите? За 3 – 4 седмици резултата е готов.

На какъв език получавам резултат? Резултата се изготвя на български език.

Достъпни ли са за разбиране ? Получавате книжка с подробен анализ и препоръки, който е достъпен за неспециалисти, с графични изображения, така че да може лесно да се ориентирате.

Как мога да използвам теста след години? Получавате списък на всички тестувани гени така, че нутригенетик да може да ви консултира и направи съответните препоръки, дори и години след направата на теста, съобразно нуждите ви в момента.

Има ли специални изисквания? Да, има, затова е важно да се информирате за тях преди да си запиите час за изследване.

Диетологични консултции

Fit & Lit диетологични консултации

Всички искаме да изглеждаме добре и да се чувстваме добре.

Мисията ми е да ви помогна да вземете най-правилните решения относно храненето и начина на живот, съобразно съвремените достижения на науката за хранене и вашата индивидуалност за да постигните целите, които сте си поставили.

Този процес е дълъг, но не е труден стига да знаеш как. Понякога може да отнеме дни, а понякога и месеци, но целта е да ви бъда максимално полезна в промяна начина на хранене, съобразно изндивидуалните ви нужди, нагласи, ежедневие.

Диетологични консултации имат за цел да ви помогнат да коригирате теглото си и да задържите постигнатите резултати, да се избавите от неприятни оплавания от страна на стомашно-чревния трак и отделителната система, да съхраните и подобрите своето здраве, да стимулирате имунната си система, да подобрите работоспособността и концентрацията си.

Възползвай се и запази час още сега

starting-the-day-featured

Онлайн консултации

Онлайн консултациите имат за цел да съкратят средства и време – нещо изключително ценно в днешното забързано ежедневие.

Дават възможност:

Да се възползват хора които са в отдалечени райони на страната и извън граница.

Да се получи моето становище т.нар. „“второ мнение“ в моята сфера на дейност.

Да се навигира процеса „Редукция на тегло“ чрез диетологични консултации, които често се налага да бъдат провеждани системно и периодино до постигане на желаните резултати.

Да се адаптира нутригенетичното хранене, движение и спорт спрямо ДНК тестовете.

За записване на час

свържете се с мен

връзка