ДЕЙНОСТИ

Физиотерапия и Рехабилирация

Д-р Паскалева е един от първите лекари, които специализира и въвежда иновативната, високо технологична физиотерапия и рехабилитация в България, прилагайки световния опит при лечението на заболяване на опорно-двигателния апарат, мускулно-ставните болки, спортен травматизъм.

Физиотерапия

Портфолиото на съвременната физиотерапевтична апаратура е изключително богато. „Да знаеш кога и как да стартираш, колко и какво да комбинираш, да си новатор с цел постигане на най-добри за пациента резултати – това е голямото изкуство на физиотерапията“, споделя Д-р Паскалева.

Рехабилитация

Рехабилитацията е неразделна част от ортопедията, травматологията и спортната медицина, изключително важен елемент в ранния и късен постоперативен период, след травмии, счупвания и наранявания. Не се колебайте и не отлагайте посещението при лекар-физиотерапевт. Колкото по-рано започнете рехабилита-ция, толкова резултатите са по-добри. 

Диетика и Нутригенетика

В стремежа си да се справим с излишните килограми, често прибягваме до ограничения в храненето, без да си даваме сметка, че неадекватната диета може да навреди сериозно на нашето здраве.

„Няма една единствена универсална диета за всички, така какато няма един есинствен размер дрехи за всички“.

Прилагането на различни тестове за персонализиране на хранителните навици и режими – кръвен тест за #хранителна несъвместимост, #ДНК тестовете значително облекчава работата на специалиста и дава по-бързи и трайни във времето резултати.

Кръвен тест за несъвместимост към храни

Този тест ви дава информация кои храни можете да усвоявате и към кои имате нетолерантност и трябва да избягвате, за да се чувствате по-добре, да свалите килограми, да балансирате стомашно-чревния тракт, да подобрите съня си, да засилите имунната система. Тестът е доказан и при някои алергични и автоимунни заболявания, открива присъствие на хранително-специфичния IgG към 240 храни.

Генетични тестове за хранене и спорт

ДНК тестовете дават отговор за генната предразположеност към храненето, риска от затлъстяване и способността за отслабване, за усвояване на редица макро- и миктро нутриенти, метаболитни фактори, непоносимост към лактоза, глутен, кофеин и др. Чрез тях се постига по-бърза редукция на тегло, намалява се риска от наследствени заболявания, изготвят се персонални хранителни и спортни режими.

Диетологични консултации

starting-the-day-featured

Дългогодишния ми опит по програми редукция и контрол на теглото ми дава възможност да изготвя персонални диетологични консултации базирани на различни тестове – новост в здравословното и диетично хранене и превенция на някои наследствени и автоимунни заболявания. Нутригенетичната диета не е новост в световната практика, но е новост за България, която успешно въведох своята практика.

Mедикъл спа (балнеология)

Като председател на ТК89 Туристически дейности към БИС и експерт към ISO TC 228 Д-р Паскалева участва активно в разработване на международни стандарти в областта на медикъл-, таласо- и уелнес спа туризма. Натрупаният опит и защитената докторска степен я прави един от най-търсените консултант-технолози за изграждане на съвременни балнеологични (медикъл спа) центрове, отговарящи на българските и международни стандарти, конкурентноспособни на нашия и Европейския пазар.

„България е на едно от челните места по наличие на минерални ресурс в Европа и заема почетното 2-ро място след Исландия по минерални води с естествен произход, с уникален физико-химичен състав, с възможности за Медицински Спа туризъм (по-известно у нас като балнеолечение), за рекреационен туризъм, и не на последно място за питейно приложение (ползване). И не само това! Ние сме изключителни богати на топли минерални извори включително гейзера в Сапарева баня, хипертермалните води на Сандански, разпръснати из цялата страна в съчетание с чудно красива природа – море, планини, низини, котловини; архитектурно-исторически и културни забележителности; вкусна храна и вино“ споделя д-р Паскалева.

Диетологични проекти

Проект Fit & Lit

Това е един проект, който д-р Паскалева създаде преди повече от 5 години. Насочен е към всички хора, които искат да се хранят здравословно и да променят начина си на живот с цел да се чувстват здрави, силни, без излишни килограми, без стрес и напрежение, душевно балансирани и щастливи.

Напоследък все по-често се съобщава, че причината за голяма част от заболяванията на съвременния човек (сърдечно-съдови, ендокринни, дегенеративни, автоимунни) са предизвикани от неправилно хранене, обездвижване или неадекватно натоварване, както и нарушения баланс „работа-почивка“. Почти всеки е опитвал една или друга диета, един или друг спорт и в крайна сметка резултатите са или краткотрайни или неудовлетворителни. Все по-често пациентите на д-р Паскалева споделят: „Омръзна ми да бъда гладен и дебел“.

Тесните специалисти – кардиолози, ендокринолози, ортопеди, ревматолози често включват към терапията на своите пациенти „диета“ с цел да премахнат „вредните“ храни или навици, препоръчват да коригират теглото, да наблегнат на някои нутриенти, с цел подобряване на състоянието им. Но как да стане това трайно и ефективно?

„Пациента има нужда от помощ и навигиране в целия този процес не само до постигане на целите, които си е поставил или които се изискват от него, но и да ги превърне в навик и начин на живот. Не може да бъде оставен да се лута в Гугъл пространството и допълнително да се травмира психически. Всичко това, както и натрупания опит през годините провокира в мен да създам програмата Fit & Lit“, споделя д-р Паскалева.

Науката за хранене през последните десетилетия изключително бързо се развива и се стреми да предложи работещи модели на поведение за профилактика и лечение на тези заболявания. Все по-често се прибягва до т. нар. #Персонализирано хранене изготвено на база различни изследвания – #генетични тестове за тестуване на един или повече генни предразположености, #кръвни тестове за несъвместимост към храните и др. Неразделна част от тази програма е психо-емоционалния елемент, затова се обръща голямо внимание на различни антистрес трикове, баланса между „работа-почивка-сън“, избор на спорт, начин на отдих, плануване на свободно време.

За кого е предназначена програмата?

 • Пациенти с наднормено тегло
 • Пациенти с нередовно и непълноценно хранене
 • Пациенти със стомашни проблеми
 • Пациенти със сърдечно-съдови проблеми
 • Пациенти с ендокринни заболявания (захарен диабет, подагра и др.)
 • Пациенти със ставни и дегенеративни проблеми
 • Пациенти с автоимунни заболявания
 • Пациенти, които са опитвали една или друга диета без резултат
 • Пациенти с фамилна обремененост на поне едно от по-горе изброените.

Ако желаете да се възползвате от програмата Fit & Lit може да запишете час за своята консултация.

Проект „ХРАНИ МЕ ПРАВИЛНО”

Храни ме правилно е проект, който е насочен към децата, за изграждането им на навици за здравословно и пълноценно хранене според съвременните тенденции на нутрициологията, но реално е предназначен за родители. Родители които желаят техните деца да растат здрави, силни, без излишни натрупани килограми, или недохранени, без риск от заболяванията на съвремието.

Храненето е основен фактор за определяне здравето, растежа и развитието на детето. В ранна детска възраст се възпитават нагласи за вкус към определени храни (напр. по-малко мазнини, сол и захар) и чувството за удоволствие от храната. Изграждат се хранителни навици, които могат да повлияят хранителното поведение през останалия период от живота.

Неблагоприятни последици за здравето и растежа на детето имат както недостатъчния прием на дадени хранителни вещества (напр. на растителни и/или животински белтъчини, нерафинирани мазнини, бавни въглехидрати), така и техния небалансиран прием или прием в големи количества. „При пълноценното и здравословно хранене децата нямат нужда да пият допълнително витамини или минерали за да растат здрави“, споделя Д-р Паскалева.

Целта на проекта е:

 • да разкрие тайните на вкусната, забавната, здравословна и питателна храна;
 • да помогне при формиране и промяна навиците на хранене на децата още от ранна училищна възраст;
 • да се научат родителите да разбират по-добре вкусовите предпочитания на своите деца;
 • да разкрие тайните на апетита и предпочитанията на децата към дадена храна;
 • да се стимулира желанието на децата да опитват нови храни;
 • да се промени храненето на децата съобразно #генната им предразположеност (ДНК тест);
 • да се предпазят децата от наднормено тегло и затлъстяване;

Децата се хранят по свой начин, много различен от този на възрастните и не трябва да се забравя, че храненето за тях е вид обучение. Така както изучават географията, историята, математиката…. така изучават и храненето. За тях това е нова наука. Обучение в разнообразието от нутриенти които могат да консумират – плодове, зеленчуци, меса, риби, ядки, варива, подправки и др. В нуждата от приемането им, във вкусовите им специфичност и възприятие, в комбинирането им, в храненето със сетивата и не на последно място в удоволствието от храненето.

Това е един дълъг процес на обучение, но започва в най-ранна детска възраст. Има своята специфичност в различните етапи от растежа на детето, затова и продължава до неговото израстване. „За да стане един процес навик и начин на живот се изискват минимум 18 месеца“, споделя д-р Паскалева.

Проекта Храни ме правилно е един зов на децата към своите родители, да обърнат малко по-голямо внимание на тяхното #балансирано и здравословно хранене, за да могат да растат здрави и да не страдат от техните заболявания.