~Често пъти ми задавта въпроса: Могат ли да се правят ДНК тестове за хранене на деца? споделя Д-р Пасакалева

Отговорът на този въпрос потърсихме от д-р Паскалева – нутригенетик, сертифициран в Канадския институт по диетика и хранене.

Да, родителите могат да заявят направата на ДНК тест за дете и могат да подадт ДНК проби на деца от всяка възраст.

Резултатите от генетичния тест Fit & Lit Diet ще са еднакви, независимо от възрастта на тестуваното лице, тъй като генетичните резултати остава постоянни през целия живот. Но изявата на гените и влиянието на епигенетичните фактори (епигенетиката) може да определят как ще се разгърне даден ген.

Това е важно особено що се отнася до някои рискови гени касаещи контрола на теглото, до наследствена предразположеност към наднормено тегло и затлъстяване, до сърдечно-съдови, ендокринни заболявания.

Съществуват определени гени, които имат потенциала да оказват влияние на начина, по който възприемаме и имаме желание за дадени храни. Тези гени могат и да повлияват на хранителните навици на детето, включително на склонността за похапване между основните хранения и усещането за ситост.

Например, варианти в гените ANKK1 и DRD2, които водят до понижена честота на допаминови рецептори в мозъка, се асоциират с хранителни разстройства и зависимости.

Желанието за похапване на сладко от друга страна, не винаги е генна предразположеност, а вреден навик, който е изграждан през годините.

Някои навици като например консумация на мазни храни, на чести похапвания, на трудно засищане, на склонност към преяждане и невъздържано хранене, на повишено похапване на сладко, могат да се възпитават от най-ранна детска възраст с цел намаляване риска от наднормено тегло и затлъстяване.

Основната причина, поради която нашият тест Fit & Lit Diet не се прилага масово за деца е, че препоръките за много от хранителните вещества и хранителните биоактивни вещества са разработени за възрастни.

Например, не бихме посъветвали детето да консумира до 2 чаши кафе на ден, независимо дали има повишен или дори типичен риск от кофеин т. нар. „бърз“ или „бавен“ метаболит на кофеин. Но тази информация би му била полезна вече като по-голям човек и възрастен.

От друга страна ако се знае от ранна възраст за способността за метаболизма на кофеин – „бърз“ или „бавен“ метаболит на кофеин и съответно влиянието гените, които обуславят тези процеси към спорта и спортните постижения, към менструални смущения, към фертилното здраве, към сърдечно-съдовото здраве могат от рано да се вземат съответните мерки, за да предотвратят негативното им въздействие.

Както знаем профилактиката е най-доброто лечение и целта на проекта „Храни ме правилно“  има за цел точно това – профилактика от ранна детска възраст на наднорменото тегло и затлъстяването. Какво по-добро от Персонализирано хранене на база изследване на 70 гена Fit & Lit Diet.