Изследване на DIO2 гена при Хипотиреоидизъм

Често след установяване хипофункция на щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), дали поради Болестта на Хашимото, оперативна интервенция на жлезата или други причини се изписва т. нар. хормон-заместителна терапия.

Целта на лечението е липсващите хормони на щитовидната жлеза да се набавят чрез прием на таблетки.

Обикновено това е препарат, който съдържа тироксин (Т4) – неактивния прохормон и е вид монотерапия.

След приемът му, той се усвоява в тънките черва и се превръща в активния Т3. Дозата е строго индивидуална за всеки пациент и се определя от наблюдаващия ендокринолог.

Периодично се извършват кръвни изследвания на специфичните хормони и маркери. Наблюдават се придружаващите симптоми, като лесна умора, раздразнителност, липса на концентрация, мускулни болки, сухота на кожата, необяснимо наднормено тегло и др.

Много често пациентите се оплакват от липса на удовлетвореност от терапията и споделят:

„Въпреки, че непрекъснато увеличавам дозата, симптомите не намалява. Какво да правя?“

Съвременната наука за нутригенетика установи, че определени полиморфизми в дадени гени са свързани с реакцията ни към медикаментите, които приемаме.

Чрез наличието или отсъствието на тези полиморфизми, ние можем да разберем дали дадено лекарство е подходящо за нас, или трябва да бъде заменено с друго.

Такъв е например е DIO2 гена за хормон-заместителна терапия при хипотиреоидизъм.

Генът DIO2 кодира ензим йодотиронин дийодиназа тип II.  Неговата функция е превръщането на прохормона тироксин (Т4) в биоактивната форма на тироидния хормон трийодотиронин (Т3).

Той всъщност е активният хормон на щитовидната жлеза и осъществява биологичните ефект в човешкото тяло.

Генът DIO2 е широко експресиран в щитовидната жлеза и в мозъка. Смята се, че той е отговорен за „локалното“ продуциране на Т3 и по този начин повлиява функцията на щитовидните хормони в тези тъкани.

„С“ вариант в гена DIO2 (CC или TC генотип) може да доведе до нарушен биохимизъм на Т4 в Т3 и следователно до дефицит на Т3 хормона в организма.

Въпреки, че този дефицит не се проявява на кръвните тестове (при измерване нивата на Т3, Т4 и TSH), пациентите с хипотиреоидизъм, носители на такъв вариант, съобщават за недостатъчна удовлетвореност от терапията с Т4 и системно повишаване на дозите на приемания медикамент.

В такива случаи хипотиреоидизмът може да се повлияе много по-добре от комбинирана терапия на Т3+Т4.

Моята практика показва, че повече от 70 % от изследваните жени на хормон-заместителна терапия са носители на рисковия „С“ вариант в DIO2 гена. Знам, че това е новост за България и все още са малко лекарите с опит в това направление, както и местата където можете да направите това изследвате.

Но добрата новина е, че щом четете тази статия вече сте информирани и знаете къде – тук или тук

Затова не отлагайте и направете своето

изследване на DIO2 гена

за да  пристъпите към адекватно лечение, споделя д-р Паскалева.

Има и други новости в лечението на хипотиреоидизъм, на които трябва да обърнете внимание за да живеете в баланс и комфорт с това заболяване и да се чувствате Fit & Lit.

Персонализираните режими за хранене, редукция на теглото, стрес и движение базирани на вашата генна предразположеност са най-доброто решение.

Изследват се:

 • биологичните процеси – детоксикация, метилиране, възпаление, оксидативен стрес,
 • метаболитните фактори,
 • реакцията към храни,
 • риска от затлъстяване и контрол на теглото,
 • нуждата от прием на минерали и витамини,
 • физическия потенциал и активност

Това дават възможност

 • да се балансира чревната лигавица,
 • да се избере подходящия режим на хранене, сън, почивка, спорт, 
 • да се намалят оплакванията от страна на сърдечно-съдовата система,
 • неврологичната симптоматика,
 • да се намали теглото,
 • да се оптимизират тиреоидните хормони.

Затова не се колебайте да се свържете с мен, за да изберем най-подходящите за вас изследвания и тестове, както и да изготвим програма за хранене и спорт или йога в зависимост от нуждите и възможностите ви.

Всеки човек е индивидуалност и няма една унифицирана диета за всички.

Тук може да видите видеото по темата