Колагенова терапия за подмладяване на ставите

Email Newsletter

Subscribe to our monthly email newsletter to stay up to date with the latest news, articles and stories from Avada Yoga:

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

„Здравето на колагена е здравето на човек“. 

Колагенът е протеин, който е широко застъпен в различни тъкани на човешкото тяло и основен градивен елемент на ставни и околоставни структури. За съжаление с напредване на възрастта неговата синтеза значително намалява, което води до стареене на ставите съпътстванo с болка, скованост, трудна подвижност.

Инжекционната колагенова терапия е иновативна метод базиран на физиологично регулативната медицина, която през последните години намира все повече привърженици. Повлиява болката, подвижността и стабилността на ставата, забавя дегенеративните процеси. Това е една изключително ефективна терапия, с дългосрочен ефект, приложима за коленна, раменна, лакътна, тазобедрена и др. стави.

„След като подмладихме лицата си, крайно време е да подмладим и нашите стави, споделя д-р Паскалева. Терапията с ампули колаген подобрява качеството на живот на съвременния човек.“

За разлика от другите методи на лечение, инжекционният колаген укрепва и усилва не само ставния хрущял, но и всички околоставни структури – връзки, сухожилия, ставни капсули,междуклетъчно пространство на съединителната тъкан. По този начин се премахва локалната болка и се възстановява обема на движение в конкретния сегмент.

Действието върху другите колаген-съдържащи структури на опорно-двигателния апарат позволява да бъде използван и при травматични и възпалителни увреди на мускули, сухожилия, връзки(напр. инсерционити, епикондилит, периартрит на раменната става, тендинити, лигаментити, мускулни контузии, мускулни болезнени точки и др.), както и при болки в кръста, имащи дискогенен, мускулен, невропатен произход.

Ампулите колаген могат да се прилагат инжекционно: локално подкожно, локално мускулно, вътреставно и околоставно. Благодарение на допълнителните съставки в тях, колагенът достига там, където е необходимо. Освен това ампулите колаген могат да се прилагат и с физиотерапевтичен апарат – Гунафореза, който използва резонансна магнитофореза, даваща възможност за голяма дълбочина на проникване в тъкани и стави, и с висок процент на абсорбция на препарата.

По правило износването на коленните стави е възрастова патология, която засяга около 20% от хората над 50 години. Най-често се среща при пациенти с наднормено тегло.

Трябва да отбележа, че съществува пряка връзка между наднорменото тегло и износването на ставите. Отслабването дори само с няколко килограма намалява оплакванията от болка и дискомфорт в коленните стави – отслабването с 1 килограм отбременява с 4 кг колената и с 6 кг глезенните стави. Клинично проучване сред жени установява, че намаляването на телесното тегло с 5-6 кг води до намаляване с 50% на болката коляното и риска за развитие на гонартроза.

До гонартроза могат да доведат и претоварването на ставите – напр. професионален спорт, травми, увреди на менискусите, връзки, както и фрактура. Физиологично регулативната медицина за лечение на ставна болка с Guna MDs-колаген е надежден метод в терапията на ставно-мускулно-невралгичната патология. Целта е възстановяване и укрепване на анатомичните структури увредени в следствие на дегенеративно или възпалително заболяване. Чрез възстановяване и усилване на колагеновите структури на ставно-мускулния апарат се премахва болката и се възстановяват движенията в дадената става.

За съжаление съвременния човек води доста заседнал начин на живот. А движението е една от основните функции на нашия организъм и не трябва да бъде пренебрегвана. При движението ставите се „хранят“ – в ставата се активира помпената й функция при което хранителните вещества от ставната течност проникват в хрущяла и обратно, отпадните продукти се отстраняват.