ОТСЛАБВАНЕ БЕЗ ГЛАД – ВЪЗМОЖНО ЛИ Е? НЯКОИ ФАКТИ ЗА ГЛАДУВАНЕТО

Email Newsletter

Subscribe to our monthly email newsletter to stay up to date with the latest news, articles and stories from Avada Yoga:

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Когато чуят думата „диета” много хора автоматично я асоциират с глад. Факт е, че тази дума е загубила първоначалното си значение, което всъщност е „начин на хранене”. В момента „диета”  се използва като „начин за отслабване”. Но и в това й значение асоциацията с глад е погрешна, защото истинското отслабване не се получава с гладуване.

Ето няколко истини за гладуването!

Отслабването с гладуване е винаги краткосрочно

Терминът „гладолечение” красноречиво обяснява кога и кога е подходящо да се прибягва до гладуване – за лечение. Краткотрайното гладуване, прилагано под наблюдението на специалист, може да има благоприятно влияние върху организма. Това е така само в определени случаи и при определени заболявания.

Гладуването с единствена цел отслабване е неефективно

Да, може да се свалят някои и друг  килограм, когато се ограничи максимално храната, но тези килограми се връщат много бързо – в момента, в който се премине към „нормалното ” хранене – т. нар. “йо-йо синдром”.

Не е трудно да се спазва режим, ограничаващ максимално храната, знаейки, че се прави за определен период от време (90 дни, един месец, две седмици и т.н). Нагласата на всеки спазващ подобна диета е „Мога да се справя, още Х дни и приключвам“. С една дума „изтърпявате“. Точно тук е уловката. След като „мъчението“ приключи, вие сте с Х килограма по-слаба и с изчерпано търпение. Връщате се към предишното си хранене, а скоро и към предишните килограми.

Не може да се гладува постоянно

Когато намалим драстично калорийния си прием, тялото започва да се съпротивлява по няколко начина. Първо – появява се силно чувство за глад. Гладът е усещане, което е изключително силно и базово. Можем да го игнорираме за няколко дни или дори месеци или да го залъгваме, пиейки много вода или с разходки, но е много трудно и почти невъзможно да го игнорираме постоянно. Продължителното лишаване от необходимата за тялото храна, може да има опасни последствия върху здравословното състояние. Гладуването е в противоречие с естествените нужди на организма и не може да бъде част от нормалния начин на живот.

Гладуването забавя метаболизма

Когато човек усеща глад често, метаболизмът се забавя, защото тялото се опитва да спестява енергия. Това означава, че започвате да горите по-малко калории и става наложително да ограничите храната си още повече, за да продължите да сваляте килограми. Омагьосан кръг, от който е трудно да излезете, ако не започнете да се храните правилно – с достатъчната за вашия организъм храна.

Ограничаването на храна води до трупане на мазнини

При по-продължително ограничаване на храната, до мозъкът стига сигнал, че гладувате (каквото всъщност правите). В този момент той провокира биологични реакции, които „заповядват” на мастните клетки да задържат всяка калория, до която успеят да се доберат или казано с други думи – да започнат да трупат запаси. Получава се точно обратното на това.

Описаните по-горе реакции се получават винаги, когато сме на диета, ограничаваща максимално храната ни. Повечето масови диети действат по този начин и са в противоречие с биологичните нужди на организма.

Да работим в синхрон с тялото си

За да можем да отслабнем трайно и да поддържаме постигнатите килограми е необходимо да работим в синхрон с тялото си, а не против него. Спазвайки режим изготвен специално за вас и съобразена с вашето здравословно състояние, цели и хранителни предпочитания, вие постепенно ще се научите да се храните правилно. В момента, в който правилното хранене стане част от вашия живот, поддържането на “топ форма” ще се случва естествено и без усилия.

Ще можете да вземате самостоятелни решения как, кога и с колко да се храните, и те ще са продиктувани от желанието и уменията ви да живеете и да се чувствате по-добре.