Когато страдате от хормонални проблеми, възможно е да започнете да трупате килограми, да се чувствате уморени, отпаднали, състарени. Възможно е да имате проблеми с концентрацията и да не се справяте добре със стреса.

Ако напоследък имате някои от тези оплаквания, съветваме ви да проследите нивото на следните 5 хормона:

1. Инсулин – „хормонът, който може да бъде вашият най-добър съюзник или най-голямкошмар

Инсулинът обикновено е свързан с диабета, но освен това влияе на цялото тяло, провокирайки покачване на килограмите, летаргия, липса на сън, раздразнителност и т.н.

Инсулинът е един от основните регулатори в обмяната на веществата. Основна му функция е да транспортира глюкозата от кръвта до мускулните клетки и черния дроб, където тя се използва за енергия или се съхранява под формата на гликоген. Но има и една уловка:

Щом гликогеновите депа се наситят (мускулите могат да „приютят“ около 400 грама глюкоза, а черният дроб – само около 100 грама), излишната глюкоза се транспортира до мастните клетки, където се метаболизира в мазнини.

  1. Кортизол – „хормонът на стреса“

Нивото на този хормон е най-високо сутрин, след което започва да намалява в течение на деня.

Когато в тялото има прекалено много кортизол, усещате глад, тревога и желание за сън.

Една от основните роли на кортизола е да регулира функциите на сърдечно-съдовата система и на кръвното налягане. Освен това той регулира обмяната на веществата – протеини, въглехидрати и мазнини.

  1. Грелин – „хормонът на глада“

Винаги ли усещате глад, след като сте се нахранили обилно? Може да се дължи на този хормон на глада, който може да излезе извън контрол, когато страдате от хронично недоспиване.

Грелинът стимулира апетита, повишава приема на храна и допринася за отлагането на адипозна (мастна) тъкан.

Нивата на грелин се повишават рязко при празен стомах, непосредствено преди хранене, и се понижават непосредствено след нахранване.

Хората с наднормено тегло или със затлъстяване имат по-високи нива на циркулиращ грелин. Това може да доведе до непрекъснато състояние на глад и да затрудни редукцията на тегло.

  1. Лептин„хормонът на ситостта“

Лептина регулира апетита и по-специално ситостта.

Като цяло, колкото повече мазнини има в тялото, толкова повече лептин то произвежда и толкова по-малко храна трябва да поема – съответно метаболизмът ще се забърза.

Обратно, по-малкият запас от мазнини ще доведе до по-малко лептин и по-голям глад.

Така че, ако се стремите към загуба на тегло – колкото повече лептин, толкова по-добре. НО внимание: твърде много лептин в кръвта може да доведе до сериозни проблем като анорексия например.

Лептинът обикновено е анорексигенен (потиска апетита), докато грелинът е орексигенен (стимулира апетита) хормон.

  1. Адипонектин  – новият метаболитен регулатор в семейството на Адипоцита

Адипонектинът не променя приема на храна, но намалява телесното тегло, като стимулира приема на енергия и намалява плазмените нива на глюкоза и липиди.

Серумната концентрация на адипонектин се регулира от натрупването на мазнини в тялото, особено висцерални мазнини. Хормонът има по-ниско плазмена концентрация при затлъстели индивиди.

Колкото повече адипонектин има в тялото, толкова повече мазнини ще горите. Колкото повече мазнини имате, толкова по-ниско е нивото на адипонектина.

Магнезият е важен за този хормон, затова консумирайте богати на Mg храни – тъмни зеленолистни зеленчуци, авокадо, ядки, семена и риба, съветвва д-р Паскалева.

Балансирайте хормоните по естествен начин

Много хора вярват, че хормоните могат да се балансират единствено и само чрез хапчета, инжекции или други лекарствени препарати.

Понякога се нуждаете само от промяна в начина на живот. Храна, ежедневни навици, управление на стреса – те са най-важни.

Започнете с основно прочистване на хранителното меню – не консумирайте преработени храни. Когато имате проблем с нивото на захарта и кортизола, препоръчително е да избягвате кофеина.

Същото е и с тренировките – спорта, включително и йога понижават нивото на кортизола. Може и на вас да ви помогне.

Когато става дума за контролиране на хормоните, може да пробвате с дълбоки дихателни практики. Когато го практикувате, вдишвате кислород и издишвате въглероден диоксид. Той стимулира производството на хормони, които се борят със стреса. Като резултат ставате по-спокойни и по-фокусирани.

Дълбокото дишане може да ви зареди и с енергия. Медитирайте, благоденствайте, практикувайте повтарянето на мантри и т.н. Всичко това се отразява положително на вашите емоции.

Обърнете внимание и на съня – постараете се съня да е непрекъснат и пълноценен.

Добре е и да започнете с някои промени в начина си на живот. Така ще се почувствате по-свеж, по-тонизиран, ще загубите няколко килограма, ще сте по-добре здравословно.