Те са вкусни, ароматни, обичаме да ги хапваме свежи или да приготвяме конфитюр от тях. Защо да ги хапваме?

 1. Малините са едни от най-полезните плодове, които трябва да добавяме по-често към менюто си.

Малините са богат източник на минералите калий, калций и желязо, витамините А и C, антиоксиданти и фибри. Нискокалоричните малини имат способността да подобряват храносмилането, а оттам и да ускоряват отслабването.

Кумаринът в малините нормализира съсирването в кръвта и укрепва кръвоносните съдове.

Доказано е, че имат силно изразено антипиретично действие. Понижават кръвната захар и отстраняват въглехидратите от кръвта на диабетиците.

2. Обичате ли пъпеш ?

Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Но освен много вкусни, пъпешите са и изключително полезни. Ето защо

Зрелите плодове съдържат бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза и захароза. Месестата им част е богата на витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, селен и други вещества, които действат благоприятно на сърдечно-съдовата система и жлезите с вътрешна секреция.

Само 150 г. пъпеш задоволяват нуждите на организма от фолиева киселина за деня, което го прави съвършен плод за жени планиращи бременност, бременни, деца и лица с хронични заболявания.

Въпреки съдържанието на захари, пъпешът е много подходящ за отслабване, поради високото съдържание на течности – 67 % и сравнително ниската калоричност 42 кал. на 100 г.

Знаете ли, че #динята е изключително полезна за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите?

3. Полезните свойства на Динята

Динята е от семейство Тиквови, така както са тиквичките, краставиците и това донякъде обуславя и съдържанието, което има.

Динята е изключително полезна, въпреки че често пъти я линчуваме заради високото съдържание на захари, което има, както и високия гликемичен индекс. Но тя пък е много богата на вода, близо 92% от съдържанието. Затова е много полезна в горещините.

Изключително полезна е за бъбреците, сърдечно-съдовата система и очите. Препоръчваме диня на спортистите през лятото като сок или плод преди тренировка. Това помага за по-добрата дейност на мускулите, но и намалява риска на отделянето на по-големи количества млечна киселина.

 Хубаво е да се консумира Диня, когато й е сезона. Защо да ги хапваме през слънчевите летни месеци? Има най-високото съдържание на на витамин С и А.

Динята е доста богата и на фибри, затова много благоприятства храносмилането, но ако има дразнене на стомаха, препоръчвам на пациентите да я консумират по-малки количества.

Също така не трябва да се прекалява с количествата поради високите нива на захари, които съдържа. Повече от един резен диня не е препоръчителен.

4. Обичате ли праскови? 

Тези сочни, сладки и вкусни плодове са също лечебни и диетични.

Прасковите съдържат голямо количество антиоксиданти, пектин, каротин, етерични масла, лимонена, ябълчна и винена органични киселини. Богати са на минералите желязо, калий, магнезий, селен, цинк, фосфор и т.н., както и на витамините C, A, Е, K, PP и фолиева киселина.

Интересен факт е, че само една праскова доставя на организма ¾ от необходимата дневна доза витамин C.

Прасковите са нискокалорични и се включват идеално в извайването на тялото.

5. Ягодите – 10 ползи за здравето

Малките червени плодчета са не просто супер ароматни, сочни и сладки, но бият по точки и по съдържание на витамин С голяма част от останалите плодове.

Ползите:

 • подобряват паметта
 • подобряват зрението
 • богати са на антиоксидантни
 • източник са на елагова киселина
 • богат източник на витамин С
 • предпазват от онкологични заболявания
 • полезни са за фигурата
 • нормализират нивата на кръвната захар
 • полезни са за сърцето
 • полезни са за страдащите от алергия

Избирайте ягоди, които изглеждат сочни, с ярко наситен цвят и ненаранена повърхност.

Защо да ги хапваме? „Силата“ на тези плодове е когато ги консумираме пресни и когато им е сезона, препоръчва д-р Паскалева