КАКВО ПРЕДСТВАЛЯВАТ ШИПОВЕТЕ:
Шиповете са костен израстък, който се образува върху здравата кост. Повечето хора когато чуят за шип си представят нещо остро, но всъщност това е просто кост, която най-често е гладка и заоблена, но може да предизвика силна болка, ако притисне и засегне околни тъкани, нерви и кости. Най-често шиповете се появяват във врата, раменете, ръцете, коленете или стъпалата и петите.

Шиповете на петата често могат бъдат сбъркани със заболяване наречено плантарен фасциит (възпаление на фасциите и подкожните тъкани на ходилото), но двете заболявания са различни, макар и взаимно свързани. Около 70% от хората с подобна инфекция страдат и от шипове на петата, които се виждат на рентгеновата снимка. Въпреки това има много пациенти, при които шиповете не дават никакви симптоми.
Шипа на петата предизвиква болка при ходене, особено сутрин при първите няколко крачки и затруднения в изпълнение някои ежедневни дейности. Обикновено болката е това, което тормози пациента. Често пъти е предизвикано от по-продължително натоварване, от някои неудобни обувки, от покачване на теглото

КАКАВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИТЕ ПРИ ШИП В ПЕТАТА?

Когато шиповете в петата причинят възпаление на прилежащите тъкани, могат да предизвикат затруднения и болка при някои ежедневни дейности. Симптомите обикновено са по-изразени рано сутрин, след събуждане. Тогава фасцията е максимално изпъната и дори най-простите движения могат да причинят болка. След известно време тъканта се отпуска и болката обикновено намалява, но може да се върне, ако човек е стоял продължително изправен или е вървял дълго време.

Има обаче и много случаи на хора с шипове в петата, при които не е на лице подобно възпаление и шиповете се откриват само след рентгенова снимка.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗАТА?

Чрез рентгенова снимка.

ЛЕЧЕНИЕ:
  • Физиотерапия– един съвременен и изключително ефективен неинвазивен метод за лечение на шиповете в петата е УДАРНО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ (Shockwave therapy). Понякога може да бъде комбинирана с ЛАЗЕР С ВИСОК ИНТЕНЗИТЕТ за постигани на по-бързи и трайни във времето резултати.
  • Компреси с лед – Ледът помага за намаляване на възпалението и значително намалява болката в петата.
  • Упражнения и разтягания Има упражнения, които са насочени към стречинг (разтягане) на тъканите около петата и ходилото. Тези прости и леки упражнения, които е препоръчително да се правят сутрин и вечер помагат за отпускане на фасцията и ахилесовото сухожилие. Пациентите да се чувстват по-добре и се ускорява възстановяването.
  • Противовъзпалителни средства – лекарства, които да се борят с възпалението на тъканта и да облекчат симптомите – за вътрешно или локално приложение.
  • Стелки – специалните стелки могат да се окажат ключово средство при лечението на плантарен фасциит и шипове в петата, като позволяват извършването на нормални ежедневни дейности без болка.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕТОДA НА ЛЕЧЕНИЕ с УДАРНО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ

Метода на лечение с Ударно-вълнова терапия е създаден и патентована в Германия в средата на 90-те години на миналия век. В началото, методът се използва за разбиване на камъни в бъбреците и жлъчния мехур, а в последствие започва да се прилага за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат.
Въз основа на добрите резултатите от прилагането на този метод, процедурата е сравнима с оперативна интервенция, тъй като тя значително намалява:

възпалението чрез стимулиране отделянето на NO, които имат мощно противовъзпалително действие

болката в петата, чрез блокиране на болковите рецептори и P субстанцията

заглажда костното образуване, с постепенното разделяне на калцификациите до пълното отстраняване на патологичното образуване в някои случеи.

Предимства на метода – околните меки тъкани не са наранявани, не се изисква хирургическият разрез, рехабилитационният период е значително намален, не се развиват усложненията.

Правят се 3-5 процедури – веднъж седмично или през 5 дни.

За лечение на шип в петата в клиника Еуровита използваме апарат за Shockwave therapy на БЛТ в комбинация с HIL (High intensity laser). Ударно-вълновата терапия генерира импулси от звуковите вълни с определена честота (6 – 10 Hz) и налягане до 5 bar за максимално ефективни резултати. Когато са насочени в патологични те зони, вълните лесно проникват през меките тъкани (кожа, мускули, фасции, сухожилия), и достигнат шип, оказвайки физично въздействие върху него. По време на лечението се извършва интензивен вътрешен микромасаж, който подобрява кръвообращението, има противооточно и противовъзпалително действие. След процедурата пациентите споделят, че се чувстват значително по-добре, по-леко им е и нямат болки.

Добрите терапевтични резултати, както и субективните усещания на пациентите, които споделят своята удовлетвореност от терапия и натрупания дългогодишен опит ни дава основание да считаме, че е УДАРНО-ВЪЛНОВА ТЕРАПИЯ е действително едно ефективно решение на проблема шип в петата.