ПЕТЪР, КОЙТО СВАЛИ 36 КГ ЗА 8 МЕСЕЦА

За да постигнете желаните резултати е важно да повярвате на ДНК теста и да се доверите на лекаря си, споделя Петър*, който свали 36 килограма за 8 месеца

Да тежиш 132 килограма не е просто естетически недостатък, а ограничение, което може да повлияе негативно на здравето ти, на физическата ти активност и начина ти на живот в много аспекти. Петър* знае това от личен опит, защото се бори с тези килограми в продължение на години, опитва всевъзможни диети, които обаче носят краткосрочни, а понякога дори обратни на очакваните резултати.

След консултация с д-р Силвия Паскалева, нутригенетик в екипа на Re:Gena, той решава да се довери на персонализираното хранене. С помощта на резултатите от ДНК теста N&A Diet и нейните насоки, той прави първите крачки по пътя към здравословното тегло. Днес Петър е 96 килограма, а дългосрочната му цел е „смъкне“ стрелката на кантара до заветните 86. За пътя му дотук, за трудностите и мотивацията да продължи въпреки тях, той разказва в интервюто си за историята на моите гени.

Здравей, представи се накратко – каква е професията ти, какви интереси имаш?

На 38 години съм. Като повечето млади хора, работя на компютър и работата ми е много натоварваща и стресираща. Интересите ми са свързани с компютри и фотография, което предполага доста седене зад екран, на стол.

Каква беше причината дa се обърнеш към Д-р Паскалева и възможностите на нутригенетиката?

За мой късмет познавам д-р Силвия Паскалева и реших да се обърна към нея за съвет и помощ в борбата ми с наднорменото тегло. Тя ме насочи към ДНК тестовете и екипа на Re:Gena.

Може да запазиш час за консултация с д-р Силвия Паскалева на телефон 888 710 980 или имейл spaskaleva@mail.bg. Повече за квалификацията и дейността ѝ ще откриеш на www.drpaskaleva.com.

Опитвал ли си да се справиш с проблемите, заради които ни потърси, по друг начин преди това?

Всички възможни диети съм изпробвал. За съжаление ефектът е бил обратен. Краткосрочни резултати, застой и впоследствие връщане на килограмите.

Какво те накара да повярваш, че решението може да се крие в персонализираната медицина?

Изчетох доста по темата за ДНК тестовете и с помощта на моя лекар успях да разбера каква е идеята и по какъв начин мога да си подобря здравословното състояние чрез храна, предназначена за моето тяло.

Ползата от ДНК тестовете и консултацията с лекар-генетик

Как избра услугите и продуктите, които да включиш в персоналния си план за грижа и превенция?

Чрез моя лекар – д-р Силвия Паскалева. Тя ми помогна да избера най-подходящия ДНК тест пакет, за да постигна целите си. В моя случай това се оказа изследването N&A Diet.

Какво се случи след това?

лед като направих изследването, пробата беше изпратена за обработка в Канада. Няколко седмици по-късно получих резултатите, а д-р Олга Антонова, лекар генетик в екипа на Re:Gena, ми помогна да ги интерпретирам правилно. Последваха няколко консултации с д-р Паскалева. Така започна моето приключение, в рамките на което за 8 месеца успях да сваля 36 кг. ─ от 132 до 96 кг.

Колко важни за теб бяха консултациите със специалистите от екипа на Re:Gena и последвалите консултации с д-р Паскалева? Какво научи по време на тези срещи?

Първоначално, въпреки детайлно разписаната информация, имах доста въпроси по резултатите от ДНК теста. Беше ми много интересно да разбера повече за различните зависимости на гените и значението на резултатите от практична гледна точка.

Научих много за това по какъв начин реално мога да подобря и развия „добрите“ гени, както и да потисна „лошите“ гени, за постигна максимален резултат.

Колко консултации направи с д-р Паскалева

Сигурно около 5-6, а може и повече. Тя стриктно следеше моето състояние през тези 8 месеца. В началото консултациите бяха през 2 седмици, в последствие през 2 месеца. Тези консултации много ми помогнаха да осъзная гените си и да мога с лекота да променя храненто и начина си на живот и най-вече да постигна тези резултати. Искрено съм й благодарен, че беше до мен, макар и on lain през това време.

Изненадаха ли те по някакъв начин резултатите от изследванията ти?

Да. В ДНК доклада имаше информация за неща, които не съм споменавал в предварително подадената от мен фамилната анамнеза и нямаше как да бъдат известни на екипа. Това засили допълнително вярата ми в достоверността на резултатите. Беше описано например, че имам скъсени ахилеси, което на мен ми е известно, но никой не знаеше предварително и не е видимо по външни белези на тялото.

Другото, което много ме изненада, беше типът режим, който се оказа най-подходящ за мен, а именно Средиземноморската диета. Първо може би е важно да споделя, че още когато д-р Паскалева ми разказваше каква информация ще получа от теста и спомена за Средиземноморската диета, се молех тя да не е подходяща за мен. В случая максимата „Внимавай какво си пожелаваш“ обаче се оказа вярна и резултатите показаха, че точно тя е най-удачна в моя случай.

Впоследствие се оказа, че съм имал много грешна представа за този режим, за специфичната пирамида и точно какво се включва в нея, както и много мои приятели, с които в последствие коментирах. Само месец, след като бях започнал да следвам този тип хранене, видях, че всъщност  много ми допада и то доведе до моите прекрасни резултати.

 

Какво включва Средиземноморската диета?

По какъв начин информацията ти е от полза сега и как смяташ, че тя ще ти помогне в бъдеще?

Чета поне веднъж в месеца резултатите от ДНК теста ми и си припомням различни неща. Продължавам да вървя по пътя към подобряване на здравето ми, като гледам да се придържам основно към диетата, която е подходяща за моето тяло. все пак това е историята на моите гени. И сега от време на време се консултирам по някои въпроси с Д-р Паскалева, но вече ми е значително по-лесно.

Какви промени в начина си на живот направи с оглед на резултатите от изследванията и насоките, които получи?

Със свалянето на значителна част от излишните килограми станах по-активен, преоткрих редица любими спортове и в резултат на това осезаемо подобрих съня си. Борбата със стреса също се оказа по-лесна, когато си физически активен.

Какви резултати постигна и как успяваш да ги поддържаш?

Свалих 36 кг., като от 132 станах 96 кг. Основно чрез спазването на насоките, които ми даде ДНК тестът и малко физическа активност.

Кое беше най-голямото предизвикателство за теб по пътя към отслабването?

Психическата борба за мен е по-голяма, отколкото самото ограничение на приема на храна и подбирането на подходящата храна. Имаше периоди, в които кантарът не показваше никакво подобрение, въпреки че следвах стриктно режима. Съобразявах се с историята на моите гени. В такива моменти е много важно да имаш лекар до себе си и да вярваш на ДНК теста.

Това ми помогна да продължа, придържайки се към диетата, определена в теста, а резултатите скоро бяха налице. Лично при мен имаше три застоя ─ на 119, 110 и 100 кг. Тогава седмица или две резултатите просто не помръдваха и борбата беше наистина трудна.

Какви са целите ти занапред?

Целта ми е да постигна тегло 86-88 кг. и да го задържа в тези граници поне 2 години, за да станат „мои“ тези килограми, както казва д-р Паскалева. Искам да следвам историята на моите гени.

Какво би казал на хората, които се колебаят дали ДНК изследванията могат да им бъдат от полза?

Нека се поинтересуват за ДНК изследванията и да се консултират с лекар нутригенетик. Самият тест, без екип, няма да донесе желания ефект. За да постигнете желаните резултати е важно да повярвате на ДНК теста и да се доверите на лекаря си.

Послепис:

Потърсихме д-р Паскалева за коментар и тя с радост прие да сподели този свой случей с повече хора в уебинар, който ще се състои на

26.01.2023 г от 19.00 часа в платформа zoom.

Ако желаете да научите повече за това процес, за личен опит как се случва и какво изисква едно толкова драстично отслабване, основано на персонализираното хранене, може да се присъедините към нашия уебинара.

Тя ще сподели детайли от историята на Петър, ще разкаже за ролята на подкрепящия лекар, за капаните в процеса на отслабване, как точно помага правилния ДНК тест и разбира се, за забавните моменти в този процес!

*Името на интервюирания е сменено по негова молба, с цел да запази анонимност.