Уебинар: Събитието ще се проведе на 20 декември от 19:00 часа онлайн в платформата ZOOM

с лектор др Силвия Паскалева, дм

Последните дни на декември са време за семейни събирания и срещи с приятели, които обичайно се случват около трапезата.

Време, в което лесно можеш да се поддадеш на изкушението да похапваш каквото и колкото ти се поиска.

Невъздържаното хранене, апетитът, ситостта, усещането и влечението за сладко и мазно могат да зависят както от навиците ти, така и от гените ти.

За щастие има множество трикове, стратегии и насоки, които могат да ти помогнат да се храниш по начина, покойто искаш, дори когато пред теб има изобилие от храна, споделя д-р Паскалева.

Усещане за ситост и похапване – FTO гена за регулиране на енергийния прием, обмяна на мазнините и протеините, БМИ и телесните мазнини. 

Има определен ген в нашето ДНК , който до известна степен контролира чувството на глад и склонността на човек да приема по-големи количества храна. Той се нарича MC4R и е един от „виновниците“, които те провокират да се храниш невъздържано.

Невъздържано хранене – какво представлява то и как да се предпазим от някои стимули. MC4R гена, който е отговорен за приема и изразходването на калории, за повишеното чувство на глад и склонност към приемане на по-големи количества храна.

Пристрастяване към храни – ролята на допаминовата регулация за хранителното поведение – пристрастяване VS нормално хранително поведение; усвояване на въглехидратите. Гена DRD2 – техники за определяне на генетичния компонент за хранителни стимули. До колко сме способни да полагаме усилия за любимите ни храни и зависими ли сме от тях.

Желание за сладко – повишеното желание за сладко – навик или нужда. Ролята на GLUT 2 гена и неговата изява. Има много фактори, които могат да повлияят на предпочитанията към сладки храни, включително възрастта, в която за първи сме консумирали сладкиши и психологическите асоциации между консумацията на тези храни и определени преживявания или емоции.

Възприемане вкуса на мазнините – имаме ли предпочитания към по-богати на мазнини храни. Как да виждаме „скритите“ мазнини, които ежедневно поглъщаме. CD36 гена и рисковите му вариации.

На 20 декември др Силвия Паскалева, нутригенетик в екипа на Re:Gena, ще ви помогне да изпълните тази мисия. В рамките на уебинара „Как да не преяждаме по празниците: хранителни навици и гени“ тя ще сподели с теб ценни насоки и идеи, които да приложиш по време на празниците.

Д-р Паскалева ще ти подскаже на какво се дължат някои вредни хранителни поведения и как можеш да гиконтролираш успешно. Освен това ще ти даде работещи съвети за справянето с негативни генетични предразположения, които могат да провокират повишено усещане за глад, желание за чести похапвания, силновлечение към сладкото и т.н.