На 11 август плувецът Теодор Цветков даде старт на най-голямото предизвикателство в спортната си кариера. 27-годишният мъж се гмурна във водите на русенското езеро Липник, за да се опита да постави рекорд, плувайки без почивка в продължение на три денонощия. Благодарение на добрата си подготовка и несломимия си дух, той успя да направи невъзможното – 71-часово нон стоп плуване, в което показа не само физическа издръжливост, но и силата на волята и психиката си.

Д-р Силвия Паскалева е част от екипа, планирал и провел подготовката на Теодор. Младият спортист следва персонализиран хранителен и двигателен режим, назначен от нея, и разчита на експертизата ѝ, за да се възползва максимално от генетичния си потенциал и да намали риска от развитието на травми и контузии. Д-р Паскалева беше и един от специалистите, които бяха до него по време на тридневното събитие, следяха състоянието му и се грижеха той да получава нужните добавки и медикаменти, за да поддържа тялото и психиката си във форма. Ето какво споделя тя за работата си с обещаващия млад спортист.

Каква е вашата роля в екипа на Теодор?

Като нутригенетик аз му помагам да следва оптимален режим на хранене, движение и суплементация, който му дава възможност не само да постига по-добри спортни резултати, но и да поддържа здравните си показатели в норма, да се справя по-лесно с дискомфорта от тежките тренировки. Разчитам на информацията, закодирана в гените му, за да „начертая“ най-краткия и лек път, по който може да мине, за да бъде в отлична форма – не само във физически, но и в психологически аспект. Благодарение на тази информация през последните няколко месеца направихме някои много ключови промени в режима на Тео, които му помогнаха да се справи с непреодолимото на пръв поглед предизвикателство – да плува без прекъсване в продължение на три денонощия.

Какво включваше подготовката на Теодор за 72-часовото плуване?

Това е дълъг и сложен процес, в който бяха въвлечени различни специалисти, така че да бъдат проследени всички ключови фактори, повлияващи физическото и психическото състояние на Тео. Младият ни плувец премина през много сериозни медицински изследвания, за да сме сигурни, че ще издържи на натоварването и ще съхрани здравето си. В допълнение спортният кардиолог Проф. Иван Груев назначи още тестове, отчитащи редица функционални показатели. Едва след като получихме зелена светлина от него, преминахме към финалния етап на подготовката, която включваше много интензивен тренировъчен режим и рехабилитационни процедури. Храненето и суплементацията също бяха на фокус през цялото време, те са много важна част от цялостната грижа за един професионален спортист.

Какъв тренировъчен режим следваше Теодор в месеците преди голямото предизвикателство?

Стъпвайки върху резултатите от ДНК теста теста Fit&Lit Professional Sport, изградихме цялостна програма, която включваше различни като тип, натоварване и продължителност физически активности. В дневния му режим присъстваха общофизически тренировки, чиято продължителност увеличавахме постепенно, за да го предпазим от контузии. Отделно ходеше на фитнес, имаше тренировки с персонален треньор, включихме кондиционни упражнения в рамките на всяка тренировка, силови и краткотрайни високоинтензивни тренировки, както и плиометрични упражнения, а след това се възстановяваше по специално изготвена за него програма.

ДНК резултатите изиграха много важна роля в подготовката на Тео за 72-часовото плуване. Без тях нямаше да можем да разчитаме на толкова ефективна цялостна програма и нямаше да реагираме адекватно на нуждите му по време на подготовката и самото плуване. На база на информацията от неговите гени знаехме точно какво натоварване може да понесе тялото му и от какви микро- и макронутриенти има нужда, за да реализира пълния си потенциал.

Теодор Цветков: Вярвам, че резултатите от моя ДНК тест ще ми помогнат да постигна амбициозните си спортни цели

Защо решихте да му назначите ДНК изследване?

Две са основните причини в основата на решението ми. На първо място Тео имаше идея да участва в много амбициозни спортни начинания занапред, а това налагаше да мислим в дългосрочен план. Резултатите от ДНК изследването не се променят във времето и ни позволяват да мислим и планираме в перспектива, което е много важно при подготовката на един професионален спортист. Освен това имах за задача да изготвя не само хранителен режим, а цялостен план за грижа, който освен храненето, отчита и ключови фактори, повлияващи активната физическа подготовка и последващото възстановяване. Резултатите от ДНК изследването дават конкретни, много ценни насоки във всяка от тези категории и позволяват да се изгради не просто режим, а цялостна програма, каквато ни беше необходима в случая.

Много е важно този тип изследвания да бъдат прилагани от квалифициран експерт, който да прецени какви гени и генетични панели да бъдат включени в теста, а след това да изгради цялостен режим с оглед на резултатите.

Изследването Fit&Lit Professional Sport  е създадено в партньорство с Re:Gena и включва осем генетични панела, в т.ч. хранителен режим, нужда от хранителни вещества, метаболитни фактори, контрол върху теглото, хранителни реакции, хранителни навици, атлетичен потенциал, риск от травми и скорост на възстановяване, както и множество допълнителни маркери, свързани със спорта и здравето.

Хранителните насоки, описани в ДНК доклада, са в контекста на спортното представяне и имат за цел да помогнат на атлетите да получат предимство при тренировки и състезания, като се възползват максимално от своя генетичен потенциал.

Какви промени в режима на Теодор планирахте на база на генетичните му резултати?

Без да влизам в подробности, за да запазя лекарската тайна, с позволението на Тео ще издам няколко интересни „открития“ в ДНК резултатите му, които ни позволиха да направим някои много важни промени в режима му. Оказа се например, че той има много висок праг на издръжливост на болка, но за сметка на това е изложен на повишен риск от развитие на травми. Ето защо обърнахме специално внимание на загрявките преди тренировка, отделихме специално място на плиометричните упражнения в тренировъчната му програма и включихме допълнителни възстановителни процедури. Вярвам, че тези мерки му спестиха много болки и му помогнаха да бъде в толкова добра кондиция и по време, и след дългото плуване.

От генетичния доклад на Тео разбрахме също, че организмът му се справя по-трудно с обработката на наситени мазнини и при него е налице риск от развитие на лактозна непоносимост. С оглед на тази информация аз планирах храненето му така, че да тушираме тези негативни предразположения и да се възползваме максимално от генетичния му потенциал. В допълнение планирахме много прецизно приема на хранителни добавки и витамини, отново съобразявайки се с индивидуалните нужди на тялото му.

Кои бяха основните фактори, които според вас му помогнаха да преодолее това предизвикателство?

Тео има много силна психика и работи усилено, за да я поддържа – мисля, че това му носи изключително предимство. В такова изпитание натоварването, умората и стресът са огромни, но благодарение на силната си воля той ги преодоля. Помогна му и желанието да бъде пример, да прави добро. Тео е посланик на множество благородни каузи, а тридневното плуване имаше за цел да популяризира инициативата „Чисто и мирно Черно море“.

Не по-малко важно е, че Тео разчита на прекрасен екип от специалисти и сподвижници – хора с висок спортен дух и невероятна енергия. Те бяха неотлъчно до него и по време на подготовката, и на самото събитие – даваха му съвети и кураж да продължи. Неслучайно той посвети постижението си на своите приятели, семейство, спонсори и всички хора, които вярват в него и в мечтите му. Тийм Цветков е за пример и подражание! Щастлива съм, че съдбата ме срещна с тези млади хора!

Продължаваме напред към „Чисто и Мирно Черно море“.