Често след установяване хипофункция на щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), дали поради Болестта на Хашимото, оперативна интервенция на жлезата или други причини се изписва т. нар. хормон-заместителна терапия. Целта на лечението е липсващите хормони на щитовидната жлеза да се набавят чрез прием на таблетки. Обикновено това е препарат, който съдържа тироксин (Т4) – неактивния прохормон и е вид монотерапия. След приемът му, той се усвоява в тънките черва и се превръща в активния Т3. Дозата е строго индивидуална за всеки пациент и се определя от наблюдаващия ендокринолог. Периодично се извършват кръвни изследвания на специфичните хормони и маркери, както и се наблюдават придружаващите симптоми, като лесна умора, раздразнителност, липса на концентрация, мускулни болки, сухота на кожата, необяснимо наднормено тегло и др.

Много често пациентите се оплакват от липса на удовлетвореност от терапията и споделят:

„Въпреки, че непрекъснато увеличавам дозата, симптомите не намалява. Какво да правя?“

Съвременната наука за нутригенетика установи, че определени полиморфизми в дадени гени са свързани с реакцията ни към медикаментите, които приемаме. Чрез наличието или отсъствието на тези полиморфизми, ние можем да разберем дали дадено лекарство е подходящо за нас, или трябва да бъде заменено с друго.

Такъв е например е DIO2 гена за хормон-заместителна терапия при хипотиреоидизъм.

Генът DIO2 кодира ензим йодотиронин дийодиназа тип II, чиято функция е превръщането на прохормона тироксин (Т4) в биоактивната форма на тироидния хормон трийодотиронин (Т3), който всъщност е активният хормон на щитовидната жлеза и осъществява биологичните ефект в човешкото тяло.

Генът DIO2 е широко експресиран в щитовидната жлеза и в мозъка. Смята се, че той е отговорен за „локалното“ продуциране на Т3 и по този начин повлиява функцията на щитовидните хормони в тези тъкани.

„С“ вариант в гена DIO2 (CC или TC генотип) може да доведе до нарушен биохимизъм на Т4 в Т3 и следователно до дефицит на Т3 хормона в организма. Въпреки, че този дефицит не се проявява на кръвните тестове (при измерване нивата на Т3, Т4 и TSH), пациентите с хипотиреоидизъм, носители на такъв вариант, съобщават за недостатъчна удовлетвореност от терапията с Т4 и системно повишаване на дозите на приемания медикамент. В такива случаи хипотироидизмът може да се повлияе много по-добре от комбинирана терапия на Т3+Т4.

Моята практика показва, че повече от 70 % от изследваните жени на хормон-заместителна терапия са носители на рисковия „С“ вариант в DIO2 гена. Знам, че това е новост за България и все още са малко лекарите с опит в това направление, както и местата където можете да направите това изследвате.

Но добрата новина е, че щом четете тази статия вече сте информирани и знаете къде – тук или тук   Затова не отлагайте и направете своето DIO2 изследване, за да  пристъпите към адекватно лечение, споделя д-р Паскалева.

Има и други новости в лечението на хипотиреоидизъм, на които трябва да обърнете внимание за да живеете в баланс и комфорт с това заболяване и да се чувствате Fit & Lit.

Персонализираните режими за хранене, редукция на теглото, стрес и движение базирани на вашата генна предразположеност са най-доброто решение.

Изследвайки биологичните процеси – детоксикация, метилиране, възпаление, оксидативен стрес, както и метаболитните фактори, реакцията към храни, риска от затлъстяване и контрол на теглото, нуждата от прием на минерали и витамини, физическия потенциал и активност дават възможност да се балансира чревната лигавица, да се избере подходящия режим на хранене, сън, почивка, спорт, да се намалят оплакванията от страна на сърдечно-съдовата система, неврологичната симптоматика, да се намали теглото, да се оптимизират тиреоидните хормони.

Затова не се колебайте да се свържете с мен, за да изберем най-подходящите за вас изследвания и тестове – всеки човек е индивидуалност, както и да изготвим програма за хранене – няма една унифицирана диета за всички и спорт – в зависимост от нуждите и възможностите ви.

Тук може да видите видеото по темата