ХРАНЕНЕ В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ – СЪВРЕМЕННИ АСПЕКТИ

Email Newsletter

Subscribe to our monthly email newsletter to stay up to date with the latest news, articles and stories from Avada Yoga:

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Храненето играе съществена роля за:

 • здравето,
 • растежа,
 • физическото,
 • интелектуално
 • и психическо развитие на децата.

Небалансираното хранене с висок прием на въглеходрати води до свръх тегло и затлъстяване, и е рисков фактор за редица заболявания в зряла възраст – сърдечно-съдови, диабет тип 2, хипертония, инсулт, остеопороза, скелетно-мускулни, дихателни, психо-социални проблеми, някои видове рак и др.

За здравето и растежа на децата неблагоприятни последици оказват както недо­статъчният приемна енергия и хранителни вещества, т.е. недохранването с тях, така и техният небалансиран свръхприем. Недохранването води до изоставане в растежа и физическото развитие на детето, понижаване на имуната система, повишен риска от чести вирусни инфекции и инфекциозни заболявания. Продължителният свръхприем на вещества, източници на свръхкалории, както и ниската физическа активност, водят от своя страна до свръхтегло и затлъстяване при децата. Един проблем пред който са изправени лекари от различни специалности през последните години и който набира все по-големи мащаби.

И зеленчуците, и плодовете съдържат много биологично-активни вещества невинаги с хранителнозначение поради ниския си калориен капацитет, но с мощно имуностимулиращо и антиоксидантно действие, предпазващо организма от редица заболестявания.

Наоспорим факт е, че през последните десетилетия затлъстяването в детската възраст в световен мащаб непрекъснато нараства. Това се дължи на консумацията на храни с висока енергийна стойност: захарни и сладкарски изделия, шоколад и шоколадови изделия, червени меса и месни продукти, млечни продукти, масла и маргарини, хляб и тестени изделия, безалкохолни и енергийни напитки. Освен това, технологично обработените храни са с високо съдържание на т.нар. Е-та, консерванти, оцветители, емулгатори, подобрители и т.н., които са една от основните причини за наднорменото тегло.

От друга страна се установява и наличие на поднормено тегло и изоставане в растежа и развитието на децата особено при някои възрастови групи. Например при момичета в училищна възраст често е свързано със спазване на рестриктивни диети и режими.

Основни проблеми пред които сме изправени:

 • Недостатъчен прием на зеленчуци и плодове, особено през зимата и пролетта.
 • Ранно включване в храненето на децата на мляко с намалена масленост.
 • Ниска консумация на риба.
 • Висока консумация на сладкарски изделия, захарни и шоколадови продукти, на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
 • Висок прием на сол.
 • Недостатъчна консумация на мляко и млечни продукти (нисък прием на калций).
 • Ниска консумация на пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.

Как да създадем добри хранителни навици у децата?

От една страна децата копират навиците на своите родители и приемат само храната, на която са свикнали. От друга те постепенно опознават различните хранителни продукти и привикват към консумацията им. Често пъти детето отрича нещо, преди да го е опитало. Именно в този период трябва да се изградят навиците за здравословно хранене – един дълъг и труден процес пред който са изправени родители, учители и лекари. Но домът е мястото където се градят навиците и то не само с постоянно говорене, а с подражание, с включване в подготовката и сервиране на храната. Често пъти “поради липса на време” родителите прибягват до сервиране на полуфабрикати и “фаст фоодс”. Един лош и порочен навик!

Ето защо към храната трябва да има специално отношение – не само като средсво за задоволяване на глада, а като градивен елемент, който осигурява на тялото необходимите му нутриенти. Целта на храненето е да снабди детето с достатъчно енергия и хранителни вещества – макро- и микронутриенти, според възрастта, пола, теглото и физическата му активност. Храната трябва да е балансирана, разнообразна, но и вкусна и красиво поднесена.

Съвременни аспекти в храненето

Ако по време на детството се положат основите на един здравословен модел на хранене, това ще даде възможност за максимална изява на генетичния потенциал на детето и ще намали риска от хронични заболявания в по-късна възраст.

Съвременната хранителна пирамида

Тъй като приемът на белтъчини е особено важен за децата поради бързия растеж и изграждане на нови тъкани, голямо значение има приемът на висококачествен протеин, съдържащ всички незаменими аминокиселини в определени съотношения.

Мазнините са основен клас макронутриенти, осигуряващи на тялото нужната му енергия, но приемът им трябва да бъде ограничен най-много до 30% от дневния енергиен прием. Наситените мазнини следва да бъдат заменени от ненаситени мазнини, а трансмазнините трябва да бъдат избягвани.

Приемът на въглехидрати следва да бъде не повече от 30-40 %, кото по-големият дял трябва да е за сметка на плодовете и пълнозърнестите продукти. Необходимо е да се избягват рафинираните захари, както и сладкиши, безалкохолните и газирани напитки.

Зима и пресни зеленчуци са две неща, които на пръв поглед не вървят ръка за ръка… Това, че не можем да си откъснем пресни зеленчуци от градината през следващите няколко месеца не бива да е причина те да не са на масата ни и през зимата. Има 4 метода за консервиране на храна, особено през студените месеци : сушене; съхранене в мазе, на студено; консервиране в буркани; замразяване.