Болка в кръста – как да се избавим от нея? Иновативно физиотерапевтично решение

Email Newsletter

Subscribe to our monthly email newsletter to stay up to date with the latest news, articles and stories from Avada Yoga:

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Болката в кръста е „неприятно сетивно и емоционално усещане, свързано с увреждане на тъканите, което напоследък засяга все повече млади хора”. Кой не иска да се избави от нея?

Най-често „начинът ни на живот“ е този, който провокира болки в кръста, както и неглижиране на профилактиката по този въпрос.

 • Заседналият начин на живот и причудливите пози, които заемаме, докато работим дълги часове зад компютъра, са едни от основните предпоставки за появата на болки в кръста, особено като се има предвид, че напоследък все повече хора работят от вкъщи..
 • Вдигането на тежки предмети, рязкото ставане или сядане, неправилно разпределяне на тежестта при ходене, неудобната поза по време на сън, неправилно носене на чантата…
 • Прекалено големите физически натоварвания в спортните зали, и особено бодибилдинг и фитнес…. Неправилно организирани тренировки, както и честите пренапрежения и претоварвания са също доста често срещани предпоставки…
 • Наднорменото тегло, затлъстяването, приемането на прекомерни количества храна, бирените коремчета…..
 • Нека не изключваме и травмите от различн характер в тази област, които също са съпътствани с болки в кръста.

Кои са най-честите симптоми?

 • умора, слабост, скованост в гърба и кръста в края на работния ден
 • изпитваме болки в поясната област, когато кашляме или се навеждаме
 • при ставане и лягане изпитваме тъпа болка в лумбалната област
 • изпитваме слабост в долните крайници, често „не ни слушат“
 • болката се спуска към долните крайници
 • силна болка в кръста, невъзможност за ставане и движение

Как се диагностицира?

Задължение на лекаря специалист е да постави точна диагноза, базирана на Ro снимки, IMR, ЕМГ (при необходимост), респективно установяването на причината за болката, както и изготвянето на индивидуален терапевтичен план, включващ консервативно (медикаментозно и физиотерапевтично), санаториално, оперативно или комбинирано лечение.

Мястото на физиотерапията в лечебния процес

В съвременните физиотерапии са разработени няколко протокола за лечение на болките в кръста, в зависимост от състоянието на пациента, характера на болката, съпътстващи заболявания и проблеми, както и наличната апаратура.

 • Високотехнологична физиотерапия – Супериндуктивна система, Tекар терапия, Лазери с високи интензитети.
 • Йонофореза с Карипаин
 • Класическа физиотерапия – ТЕНС, лазер, ултразвук
 • Кинезитерапия

Като специалист по физикална медицина бих желала да обърна специално внимание на приложението на Магнит с висок интензитет или по-популярната Супер Индуктивна Система, който през последната година набира все по-голяма популярност и обхват на приложение.

Иновативната BTL Супер Индуктивна Система (SIS) е технология даваща възможност за селективна деполяризация на нервните влакна и нерно-мускулната тъкан и облекчаване на болката чрез електромагнитно поле с висок интензитет. Научно доказани са 3-те механизма на въздействие на болковата симптоматика:

Ø  Десцендираща модулаторна система – ремодулира кодираната информация за болка,  централната нервна система (ЦНС) не разпознава чувството за болка

Ø  Контрол върху вратата на болката (т. нар. Gate Control) – блокира се гръбначномозъчния сигнал за усет на болката, в резултат на което болката не се провежда до центъра на осъзнаването й в ЦНС

Ø Подпомагне секрецията на аналгетични ендогенни невромедиатори.

Друго много важно терапевтично въздействие на Супериндуктивна система e, че предизвиква  мускулни контракции в третираната зона, което води до стабилизация на паравертебралната мускулатура и подобряване мобилността в малките стави на гръбначния стълб. Въпреки, че терапията не изисква директен контакт между кожата и апликатора, тя е насочена към дълбоко лежащите структури.

Въз основа на натрупания опит мога да заключа, че:

Резултатите като облекчаване на болката и стимулация на гръбната мускулатура са много добри и трайни във времето. Ефекта се усеща още след първите процедури дори при пациенти с хронични заболявания.

Всички програми са насочени към намаляване и изчезване на болката, както и лечение на първопричините.

Задължително се изготвят предписания за профилактика чрез санаториално лечение и стабилизация на гръбната мускулатура чрез кинезитерапия или специфични спортни занимания.