Д-р Паскалева за Първия международен конгрес GUNA MD‘s в Милано

Email Newsletter

Subscribe to our monthly email newsletter to stay up to date with the latest news, articles and stories from Avada Yoga:

Thank you for your message. It has been sent.
There was an error trying to send your message. Please try again later.

Д-р Паскалева, бяхте част от Първия международен Guna MD’s конгрес. Какви са новостите в прилаганeто на Guna инжекционeн колаген?

За пръв път на едно място се събират лекари от различни специалности – ортопеди, травматолози, ревматолози, невролози, физиотерапевти, спортни лекари от Европа, Азия, Близкия изток, които имаха възможност да споделят натрупания за последните 5 години опит. На практика GUNA MD’s излизат на международния пазар през 2011 г. и България е една от първите страни, които са въвели този метод за лечение на костно-ставна-мускулно-неврогенната болка. Бяха споделени изключително интересни, иновативни методики на приложение и комбиниране на различните изделия.

Разкажете ни впечатленията си от този конгрес?

Много приятно съм изненадана и възхитена от конгреса. Не само, че от българска страна бях с водещи специалисти, някои от тях и приятели, едни от първите стартирали приложението на GUNA MD’s метода, но и имах възможност да обменя опит с колеги от Италия, Унгария, Испания, Гърция и др. Не само лекциите бяха много интересно подбрани, но и дискусиите предизвикаха невероятен интерес и продължиха много извънпредвиденото време. Изключително съм благодарна на Intellect Pharma, че ме направиха част от екипа посетил Конгреса. И както се шегувахме с д-р Несторова, щом има първи, ще има и следващи…

Кое е нещото, което не знаехте до сега за този колаген?

Например едно от изделията GUNA MD-Tissue се смяташе, че намира приложение изключително в анти-ейджинг програмите, както и за лечение на цикатрикси и затова се използваше предимно от дерматолози в естетичната медицина. Оказа се, че това е продуктът, който най-силно стимулира регенерацията на колаген и намира много широко приложение както за лечение на травми, напр. на раменната и колянната става, така и за проблеми в лумбалния дял. Освен това интерес предизвика споделеният опит на италианските колеги по артроскопска хирургия за иновативния подход на приложение на някои изделия, а именно интраоперативното и интраартикуларното им инжектиране (по време на артроскопия). Има много логика в тази методика, стига добре да познаваш продуктите, ето защо отчетените резултатите са много добри и значително благоприятстват както възстановителния период, така и рехабилитацията на пациента.

Смятате ли, че в България хората знаят за Guna MD’s инжекционен колаген, както се познава по света?

Макар, че България е една от първите страни въвели физиологично регулативната медицина с GUNA MD’s, все още малко се знае за нея и плахо се прилага. Ето например и в нашата клиника – от две години се опитвам да я наложа като елемент на постоперативната програма за рехабилитация, защото борбата с флексионните и екстензионни контрактури е много трудна задача за физиотерапевта. Ортопедите често пъти неглижират методиката и не ни позволяват да я прилагаме. А това би помогнало много за пълното възстановяване функцията на ставата. Много често при мускулни травми например се прибягва до прилагане на кортикостероиди по стар обичай, вместо да се инжектира GUNA Muscle и Matrix например.  Няколко доклада бяха изнесени на тази тема.

Какви са постиженията в тази насока?

Пет години е дълъг, но и малък период в медицината, и въпреки всичко бяха показани статистически значими резултати и то най-вече при приложение на GUNA MD’s колаген в ревматологията, ортопедията, спортния травматизъм, рехабилитацията и неврологията. Натрупаният и  споделен опит, няколкото цитирани клинични проучвания, сред които и това на д-р Нестерова, водещ наш ревматолог, ни дават основание да бъдем по-смели и уверени в добрите терапевтични резултати за нашите пациенти. Както знаем, авангардните методи за физиологично подпомагане на организма с минимални терапевтични дози набира все повече привърженици и последователи, както от страна на лекарите, така и от страна на пациентите. Аз имам много пациенти, които живеят в чужбина и познават методиката и когато се завърнат си търсят терапията, както и такива, които поддържат своите стави с Гунафореза.

Присъствахте на лекции на изявени лектори в този област. Кое е новото, което научихте и ще приложите сега, връщайки се в България?

Както в началото ви казах няколко са новостите които научих, а смея да твърдя, че аз следя много сериозно тази авангардна методика на физиологично-регулативната медицина с GUNA MD‘s.

Първо, широкото приложение на GUNA колаген в ортопедията, травматологията и артроскопската хирургия – пре-, интра- и постоперативно. Както знаете физиотерапията е важен елемент от рехабилитацията на тези пациенти.

На второ място е успешното приложение на колаген GUNA MD’s при спортния травматизъм и най-вече на мускулни лезии и парциални руптури, при пресни и стари травми, особено в комбинация с Shock Wave терапията, при пириформис синдром  и др.

На трето, но не на последно място GUNA MD’s като средство на избор при редица заболявания на ПНС (периферна нервна система), включително и дискови хернии – много интересен доклад на тази тема изнесе д-р Алберто Мерони от Италия.

Има ли област, в която използването на Guna MD’s  инжекционен колаген дава много добри резултати и бележи бързо възстановяване?

Според мен в областта на спортния травматизъм и ортопедията, инжекционният колаген дава много добри и бързи резултати, водещи до функционално възстановяване на структурите – нещо изключително важно за всеки спортист с оглед по-високите натоварвания и профилактика на последваща травма. Все по-широко приложение GUNA MD‘s намират при средна и тежка остеоартроза (и двата метода) за подобряване на около ставния апарат и намаляване на болката. Нека не забравяме, че нашия опит е много богат в областта на ревматологията и не на последно място в дерматологията и естетичната медицина.

Вие кой метод използвате – инжекционен или с апарат Гунафореза?

И двата разбира се – и инжекционния и Гунафореза. Като физиотерапевт отчитам, че ефектът на Гунафореза е със съизмерими резултати с инжекционния метод, още повече, че тя има и някои специфични показания на приложение, като напр. постоперативното й приложение, при някои остри травми, при по-възрастни пациенти, като елемент на санаториалното лечение. Но често използвам и инжекционните техники, особено когато търсим бърз резултат при спортисти.

Има ли болка при използването на Guna MD’s инжекционен колаген?

Болката е статистически незначителна, като от убождане с игла, но трябва да се има предвид, че в повечето случаи се използват изключително тънки игли  G30, и пациентите не усещат болка. Не се налага никаква анестезия, лесен и бърз метод. Изключвам случаите на вътреставното приложение, макар че трябва да се има предвид, че вискозитетът на GUNA-колагена е много по-различен от хиалуроновата киселина и поради тава е доста по-безболезнен. Между другото, често пъти се комбинират двете приложения.

Колко процедури трябва да се направят, за да се види ефекта от манипулацията?

Много зависи от метода и от комбинациите на флаконите GUNA MD‘s. При Гунафореза задължително се правят 10 последователни процедури. При инжекционната техника има различни протоколи, някои от които бяха до обогатени. От конгреса се върнахме с новите протоколи и техники на приложения. Тук не става дума за нещо радикално ново, различно – просто протоколите са осъвременени и разширени, с повече варианти и опции на приложение, базирани на натрупания опит.